Thomas de Graaf Testpeople

”Als je meer wilt weten over een politieke partij, vind je al snel een pakkende visie, samengevat in een pakkende slogan. Maar in verkiezingstijd is diezelfde partij vooral druk bezig met het vertellen waarom je niet op andere partijen moet stemmen. Iets soortgelijks merkte ik toen ik me ging verdiepen in context driven testing.

Als je daarop googelt, vind je al snel 7 pakkende principes. Daarvan werd ik dan ook erg enthousiast, toen ik anderhalf jaar geleden met het begrip in aanraking kwam. Mijn visie op testen bleek een mooie naam te hebben. Eindelijk werd erkend dat ons werk een goed stel hersens vereist, naast een kast vol dikke boeken.

Als zelfbenoemde context driven tester was ik hongerig naar kennis en dompelde me onder in de community. Daar zag ik veel passie, maar nog meer onvermogen om iets concreets mee te geven om over na te denken. In plaats daarvan werd alles bekritiseerd dat de context driven-gedachte zou kunnen ‘bedreigen’. Ik waande mij even in een politieke discussie: interessant maar verre van leerzaam. Met de 7 principes in het achterhoofd ben ik maar verder gegaan met het werk.

Inmiddels heb ik context driven testing concreet kunnen maken. Het feit dat ‘context’ een zo veel omvattende definitie kent, moet ons niet afschrikken. Als junior tester leer je dat testbasis je belangrijkste ‘context’ is. Later leer je dat eisen aan je applicatie, met zowel beschreven als vanzelfsprekende eisen, onderdeel van de context zijn.

Als je erover na gaat denken, is zelfs de temperatuur van de ruimte waarin gebouwd en getest wordt, onderdeel van de context. Context is geen checklist, context is alles. Het is aan de tester om de context te observeren en daaruit relevante zaken te halen, die hij vervolgens vertaalt naar een aanpak.

Wat valt er dan te leren, als de context altijd anders is? Ik geloof dat de community van elkaar kan leren door praktijkvoorbeelden te delen: de geobserveerde context, het selecteren van relevante context, de vertaling naar de testaanpak en evaluatie. Niet om te kopiëren, maar om elkaar te helpen herinneren wat allemaal niet vanzelfsprekend is en impact kan hebben op de aanpak.

In mijn komende blogs hoop ik context driven testing zo te presenteren, dat een nieuweling in de community ons eerder zal vergelijken met een Tesla of Apple, dan met een politieke partij.”

Thomas de Graaf

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *