Evelien Sterk Testpeople

”Wat is je meest dierbare bezit? Ik hoop dat je aan een antiek erfstuk denkt, of aan je labrador. Maar in de praktijk blijkt dat we toch het méést aan onze smartphone zijn gehecht. Althans, we voelen ons steeds afhankelijker van het apparaat. Vooral omdat apps een steeds grotere rol in ons dagelijks leven spelen. Tien, of zelfs maar vijf jaar geleden was dat nog heel anders. Een complete revolutie dus. Die ik zó fascinerend vind, dat ik van apps mijn werk heb gemaakt.

Voordat een app wordt gepubliceerd, wil de maker ervan weten of ‘ie goed functioneert. Logisch. Toch wordt professioneel, kritisch testen nog weleens onderschat in het ontwikkelproces. Dat wil zeggen: Zo’n drie jaar geleden dacht men, wellicht soms nog steeds, dat aan zo’n stukje software niet veel te testen valt maar het viel mij op dat nieuwe apps al snel na hun publicatie worden ge-updatet vanwege bugs. Meestal worden die gerapporteerd door gebruikers. Zonde, dacht ik.

Natuurlijk waren we bij Testpeople bepaald niet de enigen en zeker niet de eersten die dit constateerden. Maar wat ik tof vind van ons bedrijf, en veelzeggend, is dat we meteen in het diepe zijn gesprongen. Vanaf het moment dat ik deze kans aankaartte, heb ik alle vrijheid gekregen om het Mobile Testlab op te zetten. Des te mooier, omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging, na vijf jaar detachering.

Inmiddels is het lab al een kleine drie jaar up & running. We blijken inderdaad in een behoefte te voorzien. Het ontwikkelproces van de tekentafel tot aan de gebruiker is enorm dynamisch, je hebt te maken met korte trajecten, vaak weinig documentatie, snel feedback kunnen verwerken en dit alles binnen de planning en budget. Om dit geheel efficiënt te laten verlopen helpt het om tussen de app-maker en -gebruiker onafhankelijk kritisch vermogen te plaatsen. Iemand die de vertaalslag kan maken. Kritisch genoeg om fouten te achterhalen en flexibel genoeg om de dynamiek van app-bouwers te volgen.

Als we aan het einde van een traject het testproces hebben aangescherpt en een lijst kunnen overleggen met pijnpunten dan maakt me dat steeds weer trots. Dan hebben we ons werk goed gedaan en de maker behoed voor reparatiewerk dat veel tijd, geld en moeite kost. Hij kan zijn app met een gerust hart lanceren.”

Evelien Sterk

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *