Johan Codepeople Testpeople

”Software testers worden eigenlijk maar zelden ontwikkelaar. De stap die ik heb gezet, is zeker geen gebruikelijke. Toch trok die andere kant mij aan en ik ben erg blij de ambitie te hebben uitgesproken. Want nu ben ik de eerste medewerker van het nieuwe initiatief Codepeople, onderdeel van mijn huidige werkgever. Spreek dus vooral je ambitie uit, want dat kan tot de grootste verrassingen leiden.

De voorgeschiedenis: ik ben een 30-jarige softwaretester met ervaring bij zowel Testpeople als een ‘grote’ detacheerder. Mooi werk, waarin ik me goed heb kunnen ontwikkelen. In het vak kom je uiteraard voortdurend in contact met de makers van onze testproducten, de programmeurs. Aanvankelijk had dat gewoon mijn beroepsmatige interesse, later kreeg ik steeds meer gevoel voor die creatieve kant van software, het creëren van een nieuw product. Maar ik zag het vooralsnog als twee -haast per definitie- gescheiden werelden.

Na lang wikken en wegen besloot ik dat gevoel te delen met Aldo en Philippe van Testpeople. Welke kant het op zou gaan, wist ik ècht niet. Misschien zouden we afscheid moeten nemen, Testpeople is immers geen ontwikkelaar. Maar de reactie was juist enorm positief: zij zagen het als een kans om de activiteiten uit te breiden, volgens dezelfde filosofie en cultuur. Het nieuwe initiatief hebben we Codepeople genoemd. Een andere naam, omdat programmeurs bij Codepeople niet noodzakelijkerwijs iets met testen hebben.

In mijn geval is dat wel zo, en dan zien wij vanuit Testpeople het als een pluspunt. Wij stellen dat testervaring waardevol is voor het ontwikkelvak: testers zijn gewend vanuit kwaliteit te redeneren, terwijl ontwikkelaars nog weleens te weinig focussen op de edge cases. Dat klinkt natuurlijk generaliserend, wij willen slechts aangeven dat een testachtergrond nuttig is voor een programmeur. Bij Codepeople zullen vooral programmeurs zonder testervaring werken, maar ze groeien wel op in de kritische, onafhankelijke cultuur van Testpeople.

Het zal duidelijk zijn, ik ben ontzettend blij met alle ontwikkelingen. Ik kan me verder verdiepen in het vak dat mij het meeste aanspreekt en dat mag ik ook nog eens doen bij het bedrijf dat mij het meeste aanspreekt. Dat geeft weer nieuwe energie, energie die ik de laatste tijd een beetje kwijt was voor het testvak. De komende maanden gaan we Codepeople verder vormgeven. Een spannend proces, net als het creëren van software.”

Johan Bastiaan

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *